Danske rårvarer i thailandsk mad – ja, tak

14. november 2019 0 Af Burintorn Sørensen

Det er meget godt for miljø og økonomi hvis man laver mad af lokale og sæsonbestemte varer. Selvom maden er thailandsk.

Nogle thailandske grøntsager kan erstattes af danske

Jeg har tre gæster fra Thailand, som jeg laver mad til i fire dage. De er mine kollegaer fra en tidligere arbejdsplads. Vi laver thailandsk mad hver dag og de har ikke opdaget at alle råvarerne er fra butikker i Hørning, hvor jeg bor og de fleste er produceret i Denmark.

Råvarer fra Thailand koster mere

Ofte er grøntsager fra Thailand eller Sydøstasien forurenet og derfor er det forbudt at importere dem. Man skal gøre meget for at holde importerede grønsager friske. På grund af det, bliver råvarer fra Thailand dyrere.

Transport af råvarer fra Thailand er dårligt for miljøet

Min veninde Asta er en grøn pige. Hun kører med elbil og dropper ferierejser med flyvemaskine. Hun gør alt for at skade miljøet mindst muligt. Asta elsker thailandsk mad, men hun har dårlig samvittighed over at købe grøntsager fra Asien.  Ydermere har hun sin egen gård og er næsten selvforsynende. Det duer ikke at købe importerede grøntsager og spilde sine egne.

Astas viser sine thailandske gæster rundt i sin køkkenhave, der er fuld af friske danske grøntsager – lige til at bruge i det thailandsk køkken.

I år producerer Asta mange Hokkaidoer eller græskar. Jeg er ved at lære hende at bruge græskarrene samt gulerødder, løg og kartofler i Massaman-curry. Hendes yndlings thailandsk mad.